Frie Fuglers Forlag, Postboks 69 Bøler, 0620 Oslo. E-post: post@frie-fugler.no

  Thomassen

> MER OM BOKA

 ARTIKKEL   |   FAKTA   |   TEKST FRA "ØSTMARKA FRA A TIL Å"

Artikkelen nedenfor er hentet fra "Nytt fra Østmarka" nr. 1/03 i serien «Stuene i Østmarka».
Tekst: Even Saugstad.
Artikkelen er kun i liten grad ajourført etter den sto på trykk

Setertjernstua:
Serverer både åndelig og mettende føde

På Setertjernstua får du Østmarkas billigste og kanskje beste vafler og gjerne en andakt på kjøpet. Den trivelige stua ligger idyllisk til med utsikt over Setertjern øst for Losby.

En drøy times sykkeltur fra Losby, en snau times fottur fra Grini i Rælingen eller en times skitur fra Kurland/Løvenstad ligger Setertjernstua, eller Setertjernkapellet som den også kalles. I motsetning til de fleste andre serveringsstedene i Østmarka, er Setertjernstua en ganske ny hytte. Den ble innviet høsten 1997 og gir et fint mål for folk som har Rælingen og Lørenskog som utgangspunkt. Med brukbar vei helt fram, er stua også et tilbud til folk med barnevogn eller sykkel.
            Og mange har benyttet seg av tilbudet disse årene stua har vært i drift, bekrefter styreleder for Setertjernstiftelsen, Roald Andersen:
            – Vi har merket et stadig økende besøkstall, og her kommer både gamle og unge, sier han og forteller at det på en god søndag kan være omkring 100 gjester innom stua. Regnværsdager med kun et par gjester er ikke så oppløftende for dugnadsgjengen som driver serveringen, men folk skal vite at hytta er åpen hver søndag med unntak av juli og de kaldeste og mørkeste vintermånedene. Menighetene i Rælingen, Lørenskog og Skjedsmo står i hovedsak for driften av stua. Disse sørger også for andaktsholder hver søndag.

Vafler og sjelesorg
– Mange opplever terskelen til Guds ord mye lavere i et sportskapell som dette, enn i en tradisjonell kirke, sier Andersen som forteller at presten som er til stede gjerne tar en prat med enkeltpersoner hvis de ønsker det. Og andakten er ikke avskrekkende lang, kun et par salmer og en kort tekst, så de som kommer til hytta mest for vafler, kaffe, brus og sjokolade, har ingenting å frykte. På fine sommerdager holdes gjerne andakten utendørs.
            Hytta har også overnattingsmuligheter for grupper som ønsker det. Det er til nå mest skoleklasser og konfirmantgrupper som benytter seg av denne muligheten, men Andersen understreker at også andre som ønsker et rolig overnattingssted midt i naturen kan leie hytta. Den har sengeplass til 16.
            Hytta ligger sentralt i det store nettverk av stier og løyper i Lørenskogmarka. En fin sommertur kan gå fra Marikollen, over Ramstadslottet med sin fantastiske utsikt og ned til hytta. Vinterstid går det preparerte skiløyper i alle retninger, og folk som virkelig vil ha en langtur, kan starte fra Bysetermåsan og krysse hele Østmarka på diagonalen.

Protester og tragedie
Etableringen av en serveringshytte og ikke minst byggingen av veien inn hit, skjedde ikke helt uten innsigelser, blant annet fra Østmarkas Venner. Men hytta ble bygget, om enn med en noe trang og tragisk fødsel:
            Byggeleder og ildsjel bak hele prosjektet, Odd Olav Austveg, døde i 1996. Han gikk gjennom isen på Ramstadsjøen med et materiallass på traktoren, på vei inn til byggetomta. – Dette var selvfølgelig et stort sjokk for alle, sier Roald Andersen om tapet av mannen som var primus motor og hadde idéen til et sportskapell og markastue i denne delen av Østmarka.
            Austveg, som jobbet som sosionom for Uteseksjonen, startet enkel servering i to brakker her inne allerede midt på 80-tallet. Idéen hans var at driften av «brakkene» og senere Setertjernstua i stor grad skulle ivaretas av tidligere rusmisbrukere som ønsket et praktisk arbeide i gode omgivelser. Det enkle serveringstilbudet i starten ble da også foretatt av folk fra Oslos skyggeside. Et par tidligere rusmisbrukere bodde i brakkene, sørget for kaffe og lapskaus til turfolket og hugget ved for salg. Etter at Austveg døde, falt denne delen av prosjektet bort, og det eneste som nå minner om den opprinnelige planen er det offisielle navnet på stiftelsen, «Stiftelsen Setertjernkapellet Rehabilitering».

Dugnadsinnsats
Hytta ble bygget på dugnad og uten at en krone måtte taes opp i lån. Setertjernstua står nå fram som en gjennomført og flott liten markastue med gress på taket og lyst treverk inne og beiset villmarkspanel ute. Aggregat, solceller og vindmølle sørger for strøm. Den store terrassen har gode sittebenker og er et fint sted å ta en rast, enten stua er åpen eller ikke.  
            10’ern du spanderer på en kopp kaffe (med påfyll) eller vaffel (med syltetøy) er en vel plassert investering. Kiosksalget herfra og ikke minst økonomiske bidrag fra venner av stiftelsen holder stedet gående.
            Så neste gang du er i dette området, hvorfor ikke legge turen innom?

 

 

Fakta: Setertjernstua
Beliggenhet:  Ved Setertjern, sørvest for Ramstadsjøen
Åpningstider: Søndager ( ÷ juli, august, desember og januar) 11.00 - 15.00
Sitteplasser: ca 45
Sengeplasser: 16
Byggeår: 1996 - 1997
Eier: Stiftelsen Setertjernkapellet rehabilitering
Avstander:
            Losby: 7 km
            Vangen (på ski) 15 km
            Blystadlia/Løvenstad: 7,5 km
            Marikollen: 4 km
            Grini, Rælingen: 3 km

Nettside: http://www.setertjernstua.no


Setertjernstua. E3 Rælingen. Serveringssted og kapell ved Setertjerna ved enden av vei fra Losby gjennom Badstudalen. Servering og sportsandakt på søndager og enkelte lørdager. Hytta eies og drives av Stiftelsen Setertjernkapellet rehabilitering. Den ble innviet 1997 etter iherdig innsats fra initiativtaker Odd Olav Austveg (1943 – 1996) som døde under transport av materialer inn til hytta da isen brast under traktoren på Ramstadsjøen. Før den nye stua sto ferdig, ble det i en tiårsperiode drevet kiosk/servering fra to brakker, og det var folk med tidligere rusproblemer som sto for driften. Dette var også planen for det nye kapellet/ serveringsstedet, men dette gikk man bort fra. Det er nå frivillige tilknyttet menighetene i Løren­skog, Rælingen og Skedsmo som står for driften. Det er også overnattingsmuligheter for grupper, primært tilknyttet kristne organisasjoner.

> TIL TOPPEN AV SIDEN