Frie Fuglers Forlag, Postboks 69 Bøler, 0620 Oslo. E-post: post@frie-fugler.no

  Thomassen

> MER OM BOKA

 ARTIKKEL   |   FAKTA   |   TEKST FRA "ØSTMARKA FRA A TIL Å"

Artikkelen nedenfor er hentet fra "Nytt fra Østmarka" nr. 2/03 i serien «Stuene i Østmarka».
Tekst: Even Saugstad.
Artikkelen er kun i liten grad ajourført etter den sto på trykk


Foto: Egil Engen

Skullerudstua:
Tumleplass for de minste, startpunkt for de større

På ski, til fots eller på sykkel – Skullerudstua er et ypperlig utgangspunkt for Østmarkturen. Og med få skritt fra parkeringsplass og T-bane er dette et fint mål for barnefamilier og pensjonister.

Ingen steder i Østmarka kan du gå på ski så tidlig på høsten og så langt utover våren som ved Skullerudstua. Med det samme termometeret kryper under null om høsten er den tre km lange rundløypa ved stua snølagt. For hvis ikke «villsnøen» kommer som ønsket, setter Skiforeningen igang med produksjon av kunstsnø.
            – Rustad IL, Skiforeningen og Bymiljøetaten i Oslo kommune er gode samarbeidspartnere og pådrivere for den store aktiviteten rundt stua, sier Stig Klemetsen som har drevet Skullerudstua siden 1985. Hit kommer pensjonister på dagtid, småbarnsfamilier i helgene, syklister om sommeren, skiløpere om vinteren, møtedeltakere på kveldstid, langturfolket tar en tur innom på returen til sivilisasjonen og kortturfolket har stua som turmål. Denne nyeste blant markastuene har rukket å bli populær for markavandrere i byens sørøstlige bydeler i løpet av de drøyt 30 årene den har vært i drift. Og Klemetsen med sin stab sørger for vått og tørt både til turfolket og til dem som legger selskapeligheter til stua.
            Her arrangeres både bryllup, konfirmasjoner, barnedåper, minnestunder i forbindelse med begravelser, jubileer og firmafester. Og med bakgrunn fra Bristol, Frascati og Globetrotter har ikke Stig Klemetsen noen problemer med å diske opp de flotteste gourmetmåltider. – Det er viktig å gi kundene mer enn de forventer, sier Stig som ikke legger skjul på at de sluttede selskapene er viktig for å få stuedriften til å gå rundt.

Midt mellom drabantbyen og marka
Med sin beliggenhet bare få meter fra parkeringsplass og T-bane, er Skullerudstua et yndet sted for barnefamilier. Det er ikke få småtasser som har tatt sine første forsiktige skritt på ski i nettopp dette området. Snøkanonene sikrer en lang skisesong, noe blant annet skiskolene for barnehager drar nytte av. Bakken like ved stua er også populær blant de minste, enten de har ski under beina, eller akebrett under baken. Langrennsgruppa i Rustad IL arrangerer renn både på lands- og kretsnivå for barn og unge på jordene ved Skullerudstua.
            På sportsfronten tar syklene over på sommerføre. Med utgangspunkt i Skullerudstua arrangeres det flere ganger i sommerhalvåret større terrengsykkelmesterskap i området opp mot Skullerudåsen.
            Turmulighetene er mange med utgangspunkt i stua. Både Mariholtet, Sandbakken og Østmarkkapellet er fine mål for dem som vil teste vaflene på andre markastuer. Tar du en kort tur rett opp bak Vannverket, sør for Skullerudåsen kan du finne plassen der eneboeren Korpås-Olsen hadde sin hytte. Vil du ut på en virkelig langtur, kan du følge i flyktningenes fotspor helt over til Sverige. Den merkede Flyktningeruta fra annen verdenskrig starter her ved Skullerudstua og er 120 km lang.

Selskapslokaler og badekulp
1450 kvm er den ikke beskjedne størrelsen på Skullerudstua, forteller bestyrer Stig. Foruten kafeteria rommer bygningen møte-/selskapslokale både i første etasje og i kjelleren, samt garderober, dusj og en liten badekulp på 4 x 4 meter.
            Huset sto ferdig i 1980 og ble bygget av Oslo kommune som så leide det ut til Skiforeningen. Bygningen står ikke langt fra Skullerud gård som har gitt navn til stua og området.
            Nord for der Skullerudstua nå ligger, var det på 60-tallet planlagt å anlegge et stort boligfelt. Etter kraftig påtrykk fra friluftsinteresser og blant annet Østmarkas venner, ble disse planene skrinlagt. I stedet ble det laget sletter for ballspill og annen sports- og friluftsaktivitet. Området ble i 1999 kåret til beste friluftsområde i Oslo og Akershus. Kåringen ble foretatt av Friluftsrådenes Landsforbund i samarbeid med Direktoratet for naturforvaltning.  
            – Antallet turfolk som besøker stua har vært økende de senere årene, mener Stig og kan lokke med ferske bakevarer, gulrotkake og selvfølgelig vafler.  

Fakta: Skullerudstua
Beliggenhet:  500 m fra Skullerud T-banestasjon, Linje 3
Åpningstider:  Mandag - torsdag 11.00 - 16.00, lørdag 11.00 - 15.00, søndag 10.00 - 16.00.
Tlf.: 22 29 82 82
Sitteplasser: ca 100 i kafeen og 60 ute
Byggeår: 1980
Bestyrere: Stig Klemetsen
Eier: Oslo kommune som leier ut til Skiforeningen
Avstander: Mariholtet: 6,5 km
            Vangen 14,5 km
            Østmarkskapellet: 3,5 km
            Sandbakken: 8,5 km
Nettsider:  http://www.skullerudstua.no


Skullerudstua. A4 Oslo. Serveringssted øst for Skullerud T-banestasjon og innfartsparkering. Bygd av Oslo kommune i 1980. Eies av Oslo kommune og drives av Skiforeningen. Badekulp, badstu og utleielokaler i tillegg til stor kafeteria. Vertskap siden 1985 har vært Stig Klemetsen. Ved stua er det barneskibakke hvor det arrangeres skiskole for barnehager og skoleklasser, og det er kunstsnøanlegg som gjør det mulig å preparere en tre kilometer lang langrennsløype så snart det blir kuldegrader. Langrennsgruppa i Rustad IL er ivrige brukere og vedlikeholdere av skifasilitetene. Forøvrig stort frilufts- og idrettsområde med bl.a. fotballbaner nord for stua, det såkalte Skullerudhavna fritidsområde. Dette området var på slutten av 1960-tallet planlagt som boligfelt, men ble etter påtrykk fra friluftsinteresser regulert om. Skullerudhavna ble vedtatt bygd ut til friluftsformål i 1976, og planene ble gjennomført av Park- og idrettsvesenet og Skog­vesenet. Området ble sammen med Nøklevann kåret til beste friluftsområde i Oslo og Akershus i 1999. Kåring blir foretatt av Friluftsrådenes Lands­forbund i samarbeid med Direktoratet for naturforvaltning. Startsted for lysløypetraséer både mot nord og sør. Navnet etter gården Skullerud vest for Skullerudstua. Navnet kommer av mannsnavnet Skule – plassen Skule ryddet.

 

> TIL TOPPEN AV SIDEN